För det mesta går öroninflammation över av sig själv efter några dagar, men under tiden finns det en del enkla huskurer som kan lindra besvären för dig eller ditt barn.
Tänk på att barn under ett år alltid måste få professionell behandling. Det gäller även lite äldre barn där man misstänker öroninflammation i båda öronen eller om man tror att trumhinnan har spruckit.
Nedan listas några enkla huskurer som kan lindra dina besvär.
Håll huvudet högt
Vid öroninflammation gör det ofta mer ont på natten när man ligger ner. Om du eller ditt barn har ont i öronen är det därför viktigt att hålla huvudet högt. Genom att hålla huvudet högt minskar trycket och svullnaden i både näsa och öron vilket leder till att smärtan lindras. Ett enkelt tips är att höja upp din eller ditt barns huvudända på sängen genom att använda flera kuddar när du eller ditt barn ska sova. Är ditt barn under ett år kan du låta det sova i en bilbarnstol eller i ditt knä, nästan halvt sittandes. Barnet kan även sova kortare stunder i en bärsele.
Koksaltlösning minskar svullnad
Att skölja näsan med koksaltlösning är en bra huskur. Genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter ljummet vatten skapar du enkelt en koksaltlösning som på ett effektivt sätt gör att slemmet i näsan blir mer lättflytande och därmed enklare att snyta ut. Detta i sin tur lindrar svullnaden och hjälper till med andningen. Det mest effektiva sättet att få in koksaltlösningen i näsan är att använda en speciell nässköljare alternativt en mindre plastspruta. Båda alternativen finns att köpa på närmsta apotek. Där går det även att köpa färdiggjorda koksaltdroppar och flaskor med koksaltspray.
Nässpray gör det enklare att andas
Eftersom öroninflammation ofta kommer i anslutning till en förkylning är det vanligt att bli täppt i näsan. Då kan receptfri nässpray vara till hjälp. Nässpray hjälper inte mot själva öroninflammationen, men den minskar nästäppan och gör det lättare att andas. Du kan antingen använda avsvällande nässpray eller nässpray med kortison. Båda varianterna bidrar till att öppna upp örongången och därigenom minska trycket i näsan vilket normalt leder till att smärtan går ner. Läs alltid på bi-packsedeln hur länge du ska använda nässprayen då långvarig användning kan ge motsatt effekt, det vill säga göra dig mer täppt. Nässpray går att köpa på valfritt apotek.
Läkemedel för vuxna
Du kan vid behov använda läkemedel mot värk och feber. Då finns det flera receptfria läkemedel att välja på. Exempel är läkemedel som innehåller paracetamol och läkemedel som tillhör gruppen NSAID, eller cox-hämmare. Rådfråga ditt närmsta apotek om du känner dig osäker på vilket smärtstillande läkemedel du ska använda, eller läs vidare på 1177.se.
Läkemedel för barn
Även barn kan behöva äta läkemedel mot värk och feber under något dygn, oavsett om barnet får antibiotika eller inte. Det är viktigt att använda rätt läkemedel som stämmer överens med barnets ålder och vikt. Du bör därför rådgöra med läkare vilket läkemedel du bör ge ditt barn. Rådgör alltid med läkare innan du ger ditt barn under 3 månader febernedsättande läkemedel.
Följande gäller för barn:
Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracematol.
Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller paracematol eller ibuprofen.
Läkemedlen finns i flera olika former som är anpassade till barn. Det finns exempelvis tabletter som smälter i munnen, men också läkemedel i flytande form. Rådfråga ditt närmsta apotek vilken variant som passar ditt barn. Glöm inte att följa anvisningarna på förpackningen noga och att inte kombinera olika läkemedel.
Undvik att ge vissa läkemedel till barn – Reyes Syndrom
Om ditt barn får smärta och feber vid öroninflammation bör du vara försiktig med vilken typ av läkemedel du använder som smärt- och feberdämpande. Barn och ungdomar under 18 år ska inte använda läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, exempelvis läkemedel som Bamyl och Treo, utan läkares rekommendation. Anledningen till detta är att dessa målgrupper löper risk att drabbas av Reyes Syndrom. Reyes Syndrom är ett allvarligt men mycket ovanligt tillstånd och kan drabba barn och ungdomar som behandlats med acetylsalicylsyra vid en virusinfektion. Sjukdomen startar med att det uppstår en skada på cellerna i levern. Detta gör att levern inte kan rena blodet från ammoniak. För höga koncentrationer av ammoniak i blodet kan ge symptom som kramper, magsmärtor, illamående och medvetslöshet. I sällsynta fall har Reyes Syndrom dödlig utgång. Det finns ingen behandling för Reyes syndrom.
Skydda öronen mot vatten
Vid pågående öroninflammation bör du skydda öronen mot vatten. Detta eftersom vattnet kan bära med sig bakterier in i örat och påverka den inflammerade huden. Har det gått hål på trumhinnan bör du undvika att få vatten i öronen under en veckas tid efter att det slutat rinna ur örat. Använd därför gärna fetvadd eller öronproppar vid dusch och bad. Både fetvadd och öronproppar går att köpa på valfritt apotek.
Kommentarer